Programmet

Kursets indhold:

Kursus – DAG 1:

08.30-09.00 En bid brød og en kop kaffe

Gennemgang af forsøg og erfaringer fra hele verden. Hvad kan vi overføre til danske forhold?

En gennemgang af hvordan biologien arbejder i jorden, vi ser på hvilke mikroorganismer, der skal være til stede, og i hvilken mængde før systemet fungerer optimalt.

12.30-13.00 Middagsmad

Introduktion i kompostering. Vi ser på kompost og lærer teori i de forskellige metoder, der kan bruges til at lave bio komplet kompost.

15.00-15.15 Kaffe med kage

Kompost recepter, sådan laver vi optimal kompost, kursisterne får et monitoreringsværktøj, som de skal bruge hjemme på gården, når der skal laves kompostering. Værktøjet er en stor hjælp til at lave god biokomplet kompost.

Til slut ser vi på forskellige mikroskoper, hvilke krav der er til et mikroskop, som vil fungere godt til mikroskopibedømmelse af jord og kompost.

Der bliver forklaret om, hvordan en Skype gruppe, hvor kursisterne kan stille spørgsmål om kompostering, fungerer.

17.00 afslutning.

 

Imellem kursus dagene: Der er ”hjemmearbejde.” Hjemmearbejdet består i at lave en stak god biokomplet kompost til næste kursusdag.

Der vil være mulighed for at stille spørgsmål vedrørende kompostering over Skype. Der bliver svaret på spørgsmål dagligt. Skype gruppen vil være en stor hjælp til at få styr på kompostprocessen. Det duer ikke at ”glemme” komposten, den skal passes som andre af gårdens dyr.

 

Kursus – DAG 2:

08.30-09.00 En bid brød og kaffe

Mikroskopi, undervisning i hvordan man bruger sit mikroskop.

Mikroskopi, vi finder de forskellige mikroorganismer i kompost.

Mikroskopi analyser, en gennemgang af hvor mange af hver gruppe af organismer, der skal kunne findes i jord og kompost, ud fra billeder med kendte mængder biologi.

Vi kårer kompostvinderen.

12.30-13.00 Middagsmad

Udbringningsmetoder, lige fra enkelt træ/busk behandling til stordrift i landbruget, marksprøjte – hvilke ændringer der skal laves, før den fungerer med biologi. Andre måder, som udbringning med såmaskine, evt. bejdsning på kerner og udbringning med vandingsmaskine. Enkelt træbehandling med jordinjektion eller kompost spredning med en møgspreder.

Hvad passer bedst på jeres ejendom

15.00-15.30 Kaffe med kage

Vi ser på udfordringerne med at holde biologien i topform og løsningsforslag.

Opsummering

Vi ser på muligheder for at få lavet mikroskopianalyser af kompost eller jord, evt. konsulentbesøg, osv.

En introduktion i hvordan man bruger Skype netværket bedst muligt. Vi er alle i en indlæringsfase og kan få stor nytte af andres erfaringer.

17.00 Afslutning